MedinfoTim A 2015 Wiki
Advertisement

Realizat de: Catana Maria Silvia

Chesaru Mariana

Cimpean Teodora

I. Introducere

De-a lungul timpului oamenii si-au dat seama ca este mai usor sa previi decat sa tratezi, iar acest lucru a dus la aparitia diferitelor programe de educare si preventie.

Domeniile notate cu 1, 2, 3 sunt componentele conceptului de sanatate:

Domeniul 1-Educarea pacientului(patient education): presupune totalitatea proceselor Ø prin intermediul carora se incearca modificarea comportamentlui si imbunatatirea lui in ceea ce priveste conceptul de sanatate.

Ø Domeniul 2- Prevenirea bolilor: reprezinta ansamblul masurilor medicale, sanitare si igienice necesare pentru a impiedica aparitia unei boli

Ø Domeniul 3- Protejarea sanatatii: metodele folosite pentru a pastra integritatea fizica si psihica a unei persoane.

Intersectiile acestor 3 domenii de activitate semnifica urmatoarele:

Ø Domeniul 5- educarea pentru preventie presupune informarea pacientului cu privire la 

factorii de risc, la investigatiile regulate pe care trebuie sa le faca (ex. Investigatiile anuale pentru prevenirea cancerului la san)

Ø Domeniul 4-  educatia pentru protejarea sanatatii presupune introducerea de campanii publicitare pentru sustinerea unui stil de viata sanatos, legi care sa protejeze sanatatea( ex. Campanii publicitare despre efectele nocive ale consumului excesiv de alcool, tutun)

Ø Domeniile 6, 7- protejarea sanatatii prin preventie- totalitatea metodelor care pot fi folosite pentru asigurarea sanatatii (ex. In locurile publice sunt amenajate spatii pentru fumatori si pentru nefumatori)

II.Istoric

Deşi de-a lungul timpului a existat o continuă dezvoltare şi îmbunătăţire a tehnicii medicale,au apărut noi descoperiri ce au făcut posibilă vindecarea unor boli considerate incurabile în trecut,totuşi  până în secolul XX,datorită unei greşite mentalităţi şi din cauza posibilităţilor reduse de informare,omul a avut des tendinţa de a desconsidera domeniul medical,de a avea o reţinere faţă de ceea ce înseamnă acesta. Nu rar se întâmpla ca suferindul să apeleze doar în ultimul moment la sprijinul medicului,de cele mai multe ori doar când ajungea în stare critică,sau după ce urma un tratament după propria sa consideraţie.

Dacă pentru a ajunge la o definiţie concretă a inimii,a durat secole întregi-în 1628 apare lucrarea anatomistului englez William Harvey “Essay on the Motion of the Hearth and the Blood”, în care arată că inima funcţionează ca o pompă care asigură circulaţia neîntreruptă a sângelui-pentru identificarea unor prevenţii şi tratamente eficiente în combaterea numeroaselor boli şi deficienţe ce au “bombardat” viaţa omului de-a lungul veacurilor,a fost necesar un timp mai îndelungat.Astfel diferenţa dintre scarlatină şi pojar este identificată doar în secolul XVII,de către medicul englez Thomas Sydenham,urmând ca în 1796, medicul englez Edward Jenner(1749-1823) să introducă metodă vaccinării anti-variolice.

În secolul al XIX-lea,numeroase descoperiri au condus la progrese importante în diagnosticul şi tratamentul bolilor precum şi în dezvoltarea intervenţiilor chirurgicale.Dacă în Franţa stetoscopul apare în examinarea medicală în anul 1819, fiind introdus de către Rene Laennec (1781 - 1826),în Anglia Joseph Lister (1827 - 1912), foloseşte pentru prima dată fenolul ca substanţă antiseptică.În Germania Rudolf Virchow (1821 - 1902), studiază substraturile anatomo-patologice ale bolilor şi emite cunoscuta teorie a patologiei celulare,în Rusia Ivan Petrovici Pavlov (1849 - 1936)se remarcă prin lucrările în domeniul fiziologiei cu privire la reflexele condiţionate,iar în Spania Santiago Ramon y Cajal (1852 - 1934) contribuie la cunoaşterea structurii sistemului nervos. Descoperirile fundamentale în lumea microorganismelor ale lui Louis Pasteur (1822 - 1895) şi ale lui Robert Koch (1843 - 1910) contribuie la dezvoltarea Microbiologiei, ale lui Emil von Behring (1854 - 1917) şi Ilia Mecinicov (1845 - 1926) pun bazele Imunologiei.

Secolul XX aduce un suflu nou în medicină,contribuind în mod essential la dezvoltarea acesteia,dar şi la schimbarea percepţiei omului faţă de ceea ce înseamnă ajutor sanitar şi relaţia medic-pacient.  Ca metode de investigaţie sunt de menţionat introducerea Tomografiei computerizate, a Tomografiei de Rezonanţă Magnetică Nucleară şi a examenelor cu Ultrasunete.

Progrese importante au fost făcute în domeniul geneticii, descoperindu-se modul de transmitere a caracterelor, structura cromozomilor şi rolul genelor precum şi structura chimică a acidului dezoxiribonucleic (ADN), suportul fizic al informaţiei genetice.

În domeniul chirurgiei, transplantele de organe (în 1967 chirurgul sud-african Christian Barnard efectuează primul transplant de inima) dau speranţe de supravieţuire multor bolnavi altfel incurabili.

Cardiologia a făcut progrese diagnostice prin aplicarea unor metode ca angiografia, cateterismul cardiac iar pe plan terapeutic prin implantarea de pace-maker, operaţiile by-pass în obstrucţiile coronariene, operaţii în afecţiuni valvulare, medicamentele beta-blocante, dar şi prin cunoaşterea şi adoptarea măsurilor de combatere a factorilor de risc (fumatul, obezitatea, sedentarismul, hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de colesterol). Cancerul rămâne mai departe o problema dificilă, dar citostaticele s-au dovedit eficiente în unele cazuri.

Noile tratamente mult mai eficiente,spitalizarea optimizată,îmbunătăţirea treptată a condiţiilor medicale au condus la dobândirea încrederii pacientului faţă de serviciile medicale şi la creşterea interesului faţă de un alt mod de tratare,mult mai eficient,ce nu urmăreşte tratarea bolii,ci tratarea bolnavului.Astfel,se simte necesitatea înfiinţării unor centre de informare şi de educare a individului în  scopul creşterii stimei de sine şi dezvoltării conceptului de autocontrol.Organizaţii precum : OMS - Organizaţia Mondială a Sănătăţii,EUPHIN-EAST - Reţeaua informaţională din domeniul sănătăţii pentru Europa de Est,European Network of Health Promotion Agencies,CDC ATLANTA - Centers for Disease Control and Prevention,EPI INFO, EPI MAP - soft util la prelucrări statistice,General Pediatry,CNN - informaţii din domeniul sănătăţii,EHMA - European Health Management Association.

III. Educarea pacientului in diferite ipostaze

  1. Lamaie vs. aspirina

În trecut,în ceea ce priveşte tratarea unei afecţiuni precum răceala,se utilizau metode simple,naturiste; mierea şi lămâia fiind remediile cel mai des folosite ,în caz de răceală sau gripă. Nu puţini îşi tratau durerile de cap sau de gât cu felii de cartofi sau foi de varză.Ca să evite vizita la medic, oamenii au găsit leacuri şi pentru scăderea febrei.

Lămâia este cunoscută pentru faptul că ajută la tratarea rapidă a răcelii sau gripei, datorită conţinutului sau foarte bogat în vitamina C. Medicii spun că această vitamina lupta cu orice fel de infecţii, deoarece ajută la întărirea sistemului de apărare al organismului. Ulterior,din dorinţa de a grăbi cât mai mult însănătoşirea,mierea şi lămâia de demult,au fost înlocuite cu Paracetamol,Ibuprofen,Aspirina,antibioticele,care deşi au un efect mult mai rapid,totuşi puţini sunt cei care cunosc şi reacţiile adverse ale acestora.

Paracetamolul afectează ficatul, generând insuficienţă hepatică. În SUA se înregistrează în medie 450 de decese pe an din cauza insuficienţei hepatice generate de excesul de paracetamol. Mai mult decât atât, asocierea paracetamolului cu alcoolul, dublează riscul de insuficientă hepatică.Afectează rinichii. Statisticile arată că 15% din persoanele care fac dializă, au ajuns în această situaţie din cauza efectului pe care paracetamolul şi aspirina le-au avut asupra rinichilor lor. Creşte riscul de astm, deoarece scade cantitatea de glutation(GSH) din organism – un antioxidant care se găseşte în ţesutul plămânilor şi are rolul de a proteja plămânii.

2. Cancerul de san

Într-un studiu făcut pe 10 ani realizat pe 114.000 de femei sănătoase (între 22-85 de ani), în vederea identificării factorilor care contribuie la cancerul de san. Dintre toate, 2400 de femei  au făcut CANCER la san în această perioada. În urma investigaţilor oamenilor de ştiinţă a rezultat că administrarea zilnică de ibuprofen pentru 5 ani a crescut cu 50% riscul de cancer.În cadrul aceluiaşi studiu a reieşit că femeile care au consumat aspirina zilnic pentru minim 5 ani, aveau un risc cu 80% mai mare de a dezvolta cancer la san triplu negativ, decât femeile care nu consumau aspirina regulat.La fel ca paracetamolul, supradoza de ibuprofen intoxică ficatul crescând riscul de insuficientă hepatică şi icter.Aspirina este asociată cu Sindromul Reye, în special la copii sub 21 de ani.Creşte cu 27% riscul de a face ULCER, cel puţin aşa susţine un studiu făcut la Wester Sydney University,  făcut pe 187 de pacienţi care consumau între 57 şi 325 de miligrame de aspirina pentru cel puţin o luna.

Astfel se concretizează necesitatea deţinerii unor informaţii corecte legate de alegerea unui tratament cât mai eficient şi mai puţin dăunător pentru organism, in zilele noastre educaţia medicală dobândind un real interes şi o crescută utilitate.Astfel datorită metodelor de informare dezvoltate,mai ales în ultimele decenii,şi datorită acccentului pus pe întrebuinţarea unei medicaţii corecte,pacientul zilelor noastre deţine un mai mare control asupra decizilor pe care tebuie să le ia referitor la sănătatea sa,are posibilitatea de a alege tipul tratamentului,locaţia şi medicul care să îi ofere serviciile medicale necesare.

3. Diabetul zaharat

Este o boala cronica ce presupune un nivel crescut al concentratiei  glucozei in sange

-Cunoscut inca din secolul al XX-lea

-In prezent, in lume 280 milioane de persoane sunt diagnosticate cu diabet zaharat, 55,2% traind in Europa

Adolescentii 3% si prescolarii 5% sunt cei mai predispusi

Diabetul zaharat se imparte in doua categorii:

-Diabet zaharat de tip 1 sau insulino-dependent->apare frecvent la copii si tineri..

-Diabet zaharat de tip 2 sau de maturitate->apare la persoanele de peste 40 de ani, reprezentand 95%din cazuri .

Cum putem preveni?

-Un regim alimentar presupune evitarea zaharului si a alimentelor dulci, folosirea indulcitorilor artificiali, a fructelor si a zarzavaturilor in abundenta

-Efortul fizic creste sensibilitatea corpului la insulina, ajutand circulatia sangelui

-Sedentarismul trebuie combatut prin plimbari si activitati ce implica mersul

-La nivel mondial exista  peste un milliard de persoane adulte supraponderale cu media de varsta intre 25 si 30 de ani.

-In topul persoanelor obeze  la nivel European sunt britanicii(23%), nemtii(12%) si italienii (8%).

-Exisa 22 de milioane de copii obezi dintre care 14 milioane sunt din Europa, obezitatea copiilor avand o rata de crestere , anual find inregistrate 400.000 de cazuri de copii obezi.

4. Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin este un neoplasm malign al colului uterin si afecteaza in principal femeile cu varste cuprinse intre 18-45 de ani.

Factorii de risc care cresc posibilitatea de aparitie a acestei boli sunt: fumatul, infectia cu HPV( Virusul Papiloma Uman), avorturile, utilizarea metodelor contraceptive neadecvate.

Statisticile efectuate de Ministerul Sanatatii arata ca Romania este pe primul loc in ceea ce priveste incidenta aparitiei bolii si a mortalitatii provocate de aceasta afectiune.

Anual sunt diagnosticate aproximativ 3400 de cazuri noi si aproximativ 2000 de femei mor din aceasta cauza.

Aceste statistici ingrijoratoare au dus la aparitia campaniilor de educare si preventie care tind sa atraga interesul tot mai multor femei:   Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, Editia a 9-a, 24-30 Ianuarie 2015;Campania de Vaccinare impotriva cancerului de col uterin organizata de Ministerul Sanatatii.

Scopul acestor campanii este sa ofere informatii pacientelor atat despre boala cat si despre metodele care le stau la dispozitie pentru a preveni aparitia bolii sau pentru a se depista boala in stadiile incipiente cand se poate trata: Vaccinare anti-HPV, Testul Papanicolau efectuat anual , Testul HPV .

IV. Aspecte etice

Un medic ar trebuia sa aiba “ o a treia ureche si un al treilea ochi”  pentru a asculta toate problemele pacientului si nu doar pe acelea  care il intereseaza in stabilirea unui diagnostic. Ascultarea este foarte importanta pentru medic in alegerea unui tratament corect,  deoarece  nu exista boala ci pacienti bolnavi care trebuie tratati individual, deoarece fiecare dintre ei este unic si are un mecanism propriu de raspuns la tratament.

Medicii au un rol  foarte important in educarea pacientilor, deoarece prin comunicare, rabdare,empatie acestia ii pot invata pe pacienti sa-si poarte singuri de grija, sa previna aparitia bolii, sa urmeze corect tratamentul de acasa si sa efectueze controale periodice pentru depistarea aparitiei diferitelor boli. 

Bibliografie (surse):

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21470073

2. http://ro.wikipedia.org/wiki/Medicin%C4%83

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25989379

3.http://www.sfatulmedicului.ro/Stiri_medicale/Cea_mai_mare_descoperire_medicala_British_ Medical_Journal_te_invita_sa_o_alegi_156.html

4.http://www.cugetliber.ro/1206050400/articol/16262/descoperirile-anului-2007-in-medicina/

5.http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=195525

6.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1337906/

7.http://www.instruire-preventie.ms.ro/ro/cancerul_de_col_uterin/

8.http://www.snspms.ro/UserFiles/File/ph_press/php_ps_edsan.pdf

9.ŞCOALA NAŢIONALĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ

          ŞI MANAGEMENT/  PROMOVAREA SĂNĂTĂŢII

          ŞI EDUCAŢIE PENTRU SĂNĂTATE, Editura PUBLIC H PRESS Bucureşti

10.http://www.formaremedicala.ro/wp-content/uploads/2011/08/Diabetul-zaharat.pdf

11.http://www.dspalba.ro/promovare/diabet2011/DateStatistice.pdf

12.http://ro.wikipedia.org/wiki/Cancer_de_col_uterin

13.Fig.1:http://www.snspms.ro/UserFiles/File/ph_press/php_ps_edsan.pdf

14.Fig.2:http://www.umfiasi.ro/ScoalaDoctorala/TezeDoctorat/Teze%20Doctorat/REZUMAT%20_Iancu_Doina_dec2010.pdf

Advertisement