MedinfoTim A 2015 Wiki
Advertisement

Botar Ana-Maria-http://medinfotim-a-2015.wikia.com/wiki/User:BotarAna-Maria

Bozgan Daiana-Elena http://medinfotim-a-2015.wikia.com/wiki/User:Bozgan_Daiana-Elena

Brăescu Ana-Maria http://medinfotim-a-2015.wikia.com/wiki/User:Braescu_Ana-Maria

Obiective[]

Medical-banner




Ce este medicina ambulatorie?

Unde se efectueaza consultatiile ambulatori?

Care sunt serviciile realizate in ambulatoriu?

Ce beneficii aduce informatizarea sistemului medical?

Care au fost motivele pentru care s-a ajuns la informatizarea sistemului sanitar?

Programe ce se utilizeaza in serviciile medicale.

Internal medicine

Medicina ambulatorie este o ramura a medicinei generale- reprezentata de institutia medico-sanitara-care se ocupa cu tratarea bolnavilor care nu necesita spitalizare . Cuvantul “ambulator” provine din limba latina “ambulatorius” si inseamna “capabil de mers” astfel pacientul este capabil sa se deplaseze la unitatea de ingrijire si inapoi acasa,fara ca internarea sa fie necesara.

Dupa cum vedem conditiile materiale se imbunatatesc de la an la an prin urmare ingrijirea ambulatorie poate avea loc la orice destinatie ceruta de pacient: acasa, intr-un cabinet specializat, chiar si in inchisori si azile de batrani, fara ca pacientii sa necesite transport la spital.

Multe investigari medicale pot fi realizate cu ajutorul unor aparate specializate in cadrul ingrijirilor ambulatorii cum ar fi:analiza sangelui,radiografii,endoscopii pana si biopsii ale organelor superficiale.Cabinetele de specialitate sunt cele mai utilizate locatii pentru primirea ingijirilor ambulatorii.

Ingrijrile ambulatorii se realizeaza de obicei in mai multe tipuri de institutii:

1.   Institutii medicale, care includ clinici pentru ingrijri ambulatorii,chirurgie ambulatorie si urgente medicale.

2.   Institutii non-medicale care includ scoli,inchisori,cabinete dentare

Serviciile ambulatorii[]

11225483 1004358649598414 1909420886 n

De regula tratamentele ambulatorii sunt facute pe baza unei programari insa,in caz de urgenta, pacientul nu are nevoie de programare pentru intalnirea cu medicul specialist.Policlinica este accesibila oricarei persoane care solicita consult de specialitate, iar asiguratii beneficiaza de un pachet de baza de analize, insa acestia au nevoie de un bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la oricare alt medic specialist.

Consultatiile ambulatorii se efectueaza in cabinete care sunt distribuite in mai multe locatii ale institutului, dupa cum urmeaza:

Ambulatoriul pentru specialităti cu profil chirurgical:

1.Chirurgie oncologica,

2.Ginecologie oncologica,

3.Urologie,

4.ORL.

In aceste locatii se asigura consultatii de specialitate in vederea precizarii diagnosticului si a conduitei terapeutice si programarea controlului periodic.

Ambulatoriul pentru specialitatea de radioterapie:

1.Cabinete situate in blocul tehnic de radioterapie - consultatii cu urmatoarele profile de specialitate: ORL,limfoame maligne, sarcoame de parti moi, tumori pediatrice, tumori ale sistemului nervos, tumori urologice, tumori digestive, tumori pulmonare.

2.Cabinete de consultatii profil ginecologie,

3.Cabinete de consultatii profil patologie toracica.

Sisteme informatice clinice si Medicina de familie[]

11216144 1004390849595194 1347630234 n

Informatizarea sistemului de sanatate, apartine proiectului reformei sectorului sanitar, urmarind ameliorarea managementului si la finantarii sectorului sanitar, permitand un control al distributiei resurselor financiare, solidificarea posibilitatii de control, eficientizarea sistemului, imbunatatind calitatea serviciilor sanitare.

Sistemele informatice clinice din Romania asigura o analiza complexa a evolutiei tratamentului si ingrijirii bolnavului.Planurile de tratare a pacientilor si procedurile clinice definite prin aceste sisteme ingaduie efectuarea ingrijirii medicale prin aplicarea unor protocoale bazate pe probleme, pe rezultatele asteptate, pe diverse tipuri de interventii, pe ghiduri de procedura precum si pe variatia datelor.

Medicina de familie, este cea mai insemnata ramura a medicinei care stie toate innoirile la nivel informatical  din intregul sector sanitar, din motive care tin atat de tipul pacientilor care se adreseaza medicului de familie, cat si al raspunderilor legale, profesionale si administrative ale medicului. Medicul de familie este prima şi cea mai statornica prezenţa in procesul de ingrijire a bolnavilor, indeosebi a pacienţilor cu boli cronice cu influenta  majora in populaţie .

Modivele care au dus la informatizarea sistemului medical:

1.Nevoia de a stoca, inregistra,prelucra si transmite (spre alte nivele ale sistemului de sanatate) a unor cantitati masive de date medicale si financiare .

Datele gestionate in cabinet pot servi la:

a) exercitarea profesiei in mai bune

b) managementul cabinetului (scaderea costurilor, reducerea timpului afectat activitatii administrative, cresterea veniturilor);

2.Tinerea sub observatie  si examinarea starii de sanatate a pacientilor de varste diferite, ceea ce necesita algoritmi si rutine de planificare calendaristica complexe;

3.Nevoia de a implementa programele de sanatate coordonate  la nivelul organizatiilor guvernamentale, lucru care solicita receptionarea si transmiterea permanenta a unor  diverse formate de date;

4.Multitudinea de  raportari si statistici catre alte nivele ierarhice ale sistemului de sanatate in format electronic;

5.Comunicarea permanenta cu institutii medicale, financiare, de asigurari medicale, faramaceutice,etc.

Resursele necesare procesului de informatizare a cabinetelor de medicina de familie cuprind in egala masura resurse financiare (cheltuieli de dotare, update, intretinere), umane (operatori pentru introducerea de date si tinerea la zi a evidentelor) si de logistica (integrarea administrarii informatiei cu format electronic in economia generala a cabinetului).

Programe utilizate in practica medicala[]

Aplicatiile software care sunt pe piata se adreseaza,in special, medicilor de familie. Rolul lor este de a-i sprijini pe acestia in activitatile lor,datorita cerintelor legislative actuale care au transformat actul medical al medicului de familie intr-un act birocratic in proportie de peste 50%.

Legislatia din ce in ce mai dificila in ceea ce priveste acordarea prescrierilor sau a serviciilor medicale, precum si numarul mare de rapoarte si statistici care trebuie realizate direct de catre medici, face indispensabila utilizarea unei aplicatii de gestiune a cabinetului medical.

Medical4

Dintre facilitatile importante pe care ar trebui sa le ofere un program software amintim:

  • Nomenclatorul de medicamente, impreuna cu toate listele (A, B, C) necesare prescrierii de retete medicale.
  • Nomenclatorul international de maladii (CIM) complet, pentru a avea la dispozitie toate simptomele, diagnosticele si antecedentele in completarea fiselor sau a retetelor.
  • Medicul este ajutat in procesul de introducere a datelor de regulile salvate implicit in calculator, astfel incat se poate vorbi despre instrumente de calcul specifice prescrierii retetelor si acordarii serviciilor.
  • Reducerea costurilor prin optimizarea fluxului de lucru si coordonarea mai buna si rapida a activitatilor de ingrijire medicala.
  • Ameliorarea tratamentului pacientilor.
  • Usurarea si ameliorarea comunicarii datorita faptului ca permite mai multor persoane accesul simultan la informatiile despre pacienti.
  • Vizualizare dinamica a informatiilor clinice necesare si importante pentru a evalua starea unui pacient si pentru a putea lua cele mai potrivite decizii.
  • Acces la informatie din orice punct, in interiorul sau in exteriorul cabinetului.

Exemple de Sisteme informatice clinice[]

Picture2

BizMedica reprezinta aplicatia software dezvoltata de SetrioSoft.Aceasta aplicatie este realizata indeosebi pentru gestionarea activitatii cabinetelor de medicina a familiei.Ea poate fi folosita atat de medicii de familie,cat si de medicii specialisti in Cardiologie, Oftalmologie,Alergologie, etc, printr-o configurare prealabila, dupa cerintele acestora

TraceMaster este un  sistem de management al ECG-urilor 

SafirMedical este un program de evidenta a medicilor, pacientilor si a programarilor pentru consultatii sau internari

Pharmec Eductional[]

Picture1

Aceasta aplicatie ofera o interfata simpla si atractiva care pune la dispozitia utilizatorului atat un meniu cu toate functiile programului cat si o bara de acces rapid. In cadrul aplicatiei se tine evidenta pacientilor inscrisi pe lista unui medic de familie.

Asupra acestor pacienti se pot face o serie de operatiuni, cum ar fi: adaugarea unor pacienti noi, modificarea datelor despre acestia si chiar stergerea acestora din baza de date, daca este cazul.

11128678 1004419982925614 822926821 o

Concluzii[]

Din punctul nostru de vedere sunt anumite dezavantaje in sistemul de informatizare ce se gaseste in tara noastra, si anume:

  • Sistemul actual al serviciilor de sanatate în Romania utilizeaza foarte multe circuite de informatii pe hartie si semi-standardizate , ceea ce implica munca laborioasa de introducere a datelor, calitate scazuta a datelor cu  potential mare de producere a erorilor. Acest lucru conduce la intarzieri in finalizarea rapoartelor si costuri mari de operare ale unui astfel de sistem.
  • Desigur, din cauza lipsei coordonarii si lipsei strategiei în dezvoltarea tehnologiei informatiei si comunicatii, exista multe sisteme informatice care nu fac schimb de concepte de date si interfete. Aceasta inseamna ca sistemele informatice nu sunt capabile sa faca schimbul eficient de date din cauza sensului inconsecvent din aceste sisteme si nu pot coopera pentru a indeplini serviciile necesare.

Bibliografie[]

http://pharmec-cabinet.software.informer.com/

http://www.pharmec.ro/pharmec_medici.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Ambulatory_care

http://www.jjssoftware.co.uk/wp-content/uploads/2012/01/Clinical-480x210.png

Advertisement